De Rode Ardenner kalkoen is een unieke en bijzondere kalkoensoort die afkomstig is uit de Ardennen in België. Deze kalkoenen worden al sinds de 19e eeuw in de Ardennen gefokt en zijn bekend om hun prachtige rode verenkleed en hun smakelijke vlees.

De Rode Ardenner kalkoen biedt een grote en indrukwekkende aanblik. Ze hebben een robuuste bouw met een grote borst en lange poten. Hun verenkleed is roodbruin met een wit borststuk en een witte staart. Deze kalkoenen zijn zeer zelfverzekerd en zijn gewend aan het leven in de vrije natuur.

De Rode Ardenner kalkoenen worden gefokt voor hun vlees en hun eieren. Hun vlees is zeer smakelijk en sappig, met een delicate smaak. Het is rijk aan eiwitten en voedingsstoffen en wordt beschouwd als een van de beste kalkoenvleessoorten ter wereld. Ook hun eieren zijn van hoge kwaliteit, met een dikkere en voedzamere dooier dan gewone kalkoeneieren.

De Rode Ardenner kalkoenen worden voornamelijk op traditionele boerderijen gefokt, zoals op onze Hoeve Lieveland. Deze boerderijen zijn trouwens oorspronkelijk gelegen in de bergen van de Ardennen, waar de kalkoenen kunnen rondlopen in de vrije natuur. De fokkers zorgen ervoor dat de kalkoenen een goede kwaliteit voer krijgen en dat ze de ruimte hebben om te bewegen. Dit leidt tot gezonde en smakelijke kalkoenen.

Een andere bijzondere eigenschap van de Rode Ardenner kalkoen is dat ze vaak worden gefokt in groepen, in plaats van individueel. Dit maakt het proces van fokken en opvoeden efficiënter en goedkoper. Bovendien zijn de kalkoenen sociaal en hebben ze baat bij gezelschap.

Het fokken van Rode Ardenner kalkoenen is een duurzame manier van landbouw. De boerderijen zijn vaak kleinschalig en gebaseerd op traditionele methoden. De boeren zorgen ervoor dat de kalkoenen een goed leven hebben en dat de natuur wordt beschermd. Ook wordt er weinig tot geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Dit maakt het vlees van de Rode Ardenner kalkoen niet alleen beter van smaak, maar ook een ecologische keuze. 

Wenst u broedeieren van de Rode Ardenner? Vanaf lente 2023 heeft Hoeve Lieveland deze weer in voorraad. Stuur ons gerust een bericht